Вероятно всички новини, свързани с климатичните промени през годината, имаха

...
 Вероятно всички новини, свързани с климатичните промени през годината, имаха
Коментари Харесай

Какво се промени през 2018 г. във визията за постигане на чиста енергия?

 Вероятно всички вести, свързани с климатичните промени през годината, имаха горчив привкус. Количествата парникови газове в световен мащаб доближиха рекордни равнища, а отчетът на междуправителствения панел за климата за ограничение на стоплянето до 1,5 градудса по Целзий сигнализира, че с това светът само ще забави с още 10 години екологичната злополука, която следва, пишат Умаир Ирфан и Дейвид Робъртс за Vox.com. Агресивната политика на администрацията на американския президент по отношение на климатичните регулации замрази измененията в транспортния бранш в Съединени американски щати и даде повече протранство на въглищните електроцентрали, вдигайки рестриктивните мерки за количествата изхвърляни парникови газове.
И въпреки всичко това не е цялата история. През 2018 година технологиите за чиста сила регистрираха сериозен скок в своето развиване и разпространяване. Станаха по-евтини и налични.

Гражданите са извънредно загрижени за климатичните промени. Общественото мнение измести своя фокус през годината в интерес на регулирането на нездравословните газове и постигането на задачите за 100% възобновима сила стана извънредно известна самодейност.
 
По време на междинните избори в Съединени американски щати през ноември някои кандидат-губернатори организираха акции, акцентиращи върху битката с климатичните промени.

Активистите към този момент упорстват за всеобхватна тактика за декарбонизиране на стопанската система.

Климатичните промени са извънредно огромен и наложителен проблем, а преходът от изкопаеми горива към възобновима сила е, може би, най-голямото предизвикателство пред човечеството в новата история.

Развитието на зелената сила

През 2018 година се обособи необятен набор от нови и устойчиви технологии за чиста сила, които се трансфораха в решаващи фактори  за намаляването на нездравословните излъчвания от транспортния, енергийния и индустриалния бранш.

Такива технологии са електрическите транспортни средства, които са налични както за закупуване, по този начин и за наемане.

Все повече компании влагат в огромни вятърни централи, които работят доста по-ефективно от преди и дават доста по-евтина електрическа енергия.

Широкият набор от слънчеви технологии, от плаващи централи до самопочистващи се фотоволтаични уреди и двойни панели, спомага за качественото асимилиране на слънчевата сила.

Проучване на публичното мнение демонстрира, че политиките за битка с климатичните промени са извънредно известни в Съединени американски щати.

Тази поддръжка оказва все по-голямо въздействие на локално и държавно ниво.

През септември губернаторът на Калифорния Джери Браун подписа изпълнителна заповед, с която щатът се ангажира с най-амбициозната климатична цел в своята история – реализиране на 100-процентово потребление на чиста сила до 2045 година

По данни на Sierra Club повече от 90 обитаеми места в 10 щата са сложили сходни цели. В това число влизат Бъркли (Калифорния), Боулдър (Колорадо), Синсинати (Охайо) и Конкорд (Ню Хемпшир).

Въпреки сериозния прогрес на зелените технологии, въпреки всичко политиката остава водещ фактор в тяхното развиване.

Необходими са по-твърди ограничения за ограничение на излъчванията и ускорение на прехода към чиста сила във всички сфери на стопанската система.

Това, което светът реализира през 2018 година не е задоволително, само че въпреки всичко не е и нищо. Вече същестува построена тактика за спрявне с световното стопляне, която остава да бъде изпълнена.

Основното предизвикателство е да се прояви воля за пускане на още по-бърз и ефикасен преход към бъдеще без въглеродни излъчвания.
По публикацията работиха: Аспарух Илиев, редактор Надежда Бочева
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР